Vinets vokabulär

Det är omöjligt att säga exakt var och när det första vinet uppfanns men de tidigaste arkeologiska fynden tyder på att det kom österifrån. På 6000-talet f.Kr. började en avancerad kultur växa fram vid Svarta Havet, i området som idag kallas Georgien, och de första experimenten med vindruvor påbörjades.

Bruket spred sig till grannländerna och sakta men säkert började olika kulturer framställa alkoholhaltiga drycker från druvorna. Antika folkslag som perser, egyptier, greker och romare kom alla att bli mycket förtjusta i vin och de använde drycken till vardags, fest och religiösa syften. En hel vinkultur utvecklades med både övernaturliga element och yrkestitlar som hade med framställningen att göra, och vinet fick en alldeles egen status.

Handel och ekonomi

Allteftersom bruket att dricka vin blev populärare uppstod det en mycket stor kommers runt drycken. Genom att tappa upp vinet i stora amforor kunde köpmän transportera det till när och fjärran och vinet blev en viktig inkomstkälla. Varje vinproducent såg till att tillverka egna amforor och genom en finurlig konstruktion, där toppen och botten endast passade in i varandra om de var av samma producent, kunde de dels staplas praktiskt, dels enbart fraktas tillsammans. På så sätt försäkrade sig vinproducenten om att inga konkurrenters viner kom med i hans sortiment, och amforans form och färg fungerade även som ett slags varumärke.

Sättet vinet dracks på under antiken hade olika traditioner och en hel del marknadsföring. I antikens Grekland var det till exempel populärt att anordna privata fester, så kallade symposium, där vänner och bekanta umgicks och olika ämnen diskuterades. Standard drycken var alltid vin som var utspätt med vatten så att deltagarna inte skulle bli för berusade. En populär sällskapslek kallades kottabos där ett mål, oftast en vas, ställdes upp i mitten av rummet och deltagarna försökte träffa det genom att spotta vin på det eller att slänga bottensatsen från kärlen. Det var också vanligt att måla bilder i vinkärlens bott och de kunde föreställa allt från vinproducentens logo till porträtt på populära skådespelare.

Vinet som biologiskt vapen

En mindre känd aspekt av vinets historia är att romarna använde det i sin krigföring. Den romerske generalen Julius Caesar insåg att det var fördelaktigt att förse sina fiender med romerskt vin då de snabbt fastnade för drycken och med det blev mindre krigsdugliga. Inför sin stora erövringskampanj mot gallerna såg han därför till att vinet flödade, vilket kan ha bidragit till hans militära framgångar i väst. De germanska stammarna insåg dock vad Caesar höll på med och höll sig till sina egna drycker. Enligt många historiker är det ett av skälen till att länder som Spanien och Frankrike framförallt haft en vinkultur, medan nordligare breddgrader som Storbritannien, Tyskland och Sverige fortfarande har öl-traditioner.

Previous article

Vinets vokabulär

Next article

Kombinera vin och mat