Allt om vin

Vin har funnits med i tusentals år och är gjort av druvor i form av jäst dryck. Processen att göra vin går ut på att krossa druvorna och låta saften jäsa med jäst, som omvandlar sockret i druvorna till alkohol. Den resulterande vätskan kan lagras på fat, flaskor eller tankar och kan anta ett brett utbud av smaker och aromer beroende på druvsorten, områden och de vinframställningstekniker som används. Något som även kan höja smaklökarna är loop snus i kombination med vin eller andra alkoholdrycker. En loop snus är en diskret påse som finns i flertalet olika smaker som melon, lime, mango med flera.

Olika typer av vin

Det finns många olika typer av vin, alla med sina egna unika egenskaper. Rött vin är gjort på röda eller svarta druvor och är känt för sin rika, fylliga smak och högre tanninhalt. Vitt vin är gjort på vita druvor och är vanligtvis ljusare i färg och smak, med lägre tannin nivåer. Rosévin är gjort på en blandning av röda och vita druvor och har en rosa färg och en ljusare kropp än rött vin. Mousserande vin görs genom att tillsätta kolsyra till vinet och förknippas vanligtvis med fester och speciella tillfällen.

Vin till mat

Vin avnjuts vanligtvis till mat och vinets smaker och aromer kan komplettera eller kontrastera med maten det är ihopkopplat med. Till exempel kan ett rikt, fylligt rött vin komplettera en rejäl biff, medan ett krispigt, syrligt vitt vin kan komplettera en sallad eller skaldjursrätt.

Vinindustrin är en global industri, med viner som produceras i regioner runt om i världen, var och en med sina egna unika områden och vintraditioner. Några av de mest kända vinregionerna inkluderar Frankrike, Italien, Spanien och Kalifornien i USA. Vin kan också klassificeras efter sin kvalitet, från bordsvin till premiumvin och det har ett brett utbud av priser.

Fakta om vin

Previous article

Spanska viner

Next article

Nu kommer snus med vinsmak