Kombinera vin och mat

Vin och mat har alltid hört ihop och det finns en hel del oskrivna regler om hur de ska paras med varandra. Förr sades det alltid att rött går med kött och vitt med fisk, men det är inte alls lika strikt nuförtiden. Däremot finns det vissa saker att ta i beaktning om du vill lyckas med matchningen.

Det vanligaste är att börja med det som ska ätas. Knepet är alltid att hitta en bra balans, där vinet förhöjer matsensationen och maten vinsmaken. Om du hade tänkt servera något kraftigt, till exempel en köttbit eller en tung pastarätt behöver du ett vin som inte förvinner bakom smakerna. Av just den anledningen brukar det vara bättre med ett rödvin som har lite kraft och styrka att balansera upp matens smak med. Skulle du däremot äta en lätt sallad skulle samma vin fullkomligen dränka och dominera grönsakernas smak, varav det är bättre att kombinera salladen med ett friskt, vitt vin. Om du däremot är sugen på vitt vin till din kötträtt går det också bra, men då gäller det att hitta en variant som är fyllig och med en starkare smak.

Previous article

Vinets vokabulär

Next article

Champagne – gudarnas dryck