Champagne – gudarnas dryck

Om det är ett vin som höjs till skyarna mer än något annat är det champagnen. Prosecco och mousserande i all ära men det är något alldeles speciellt med champagne. Eller är det?

Det finns framförallt två skillnader mellan champagne och alla andra mousserande viner. Den första är framställningsmetoden som ironiskt nog uppfanns av britterna, även om de flesta fransmän bestämt hävdar att det var en fransk munk vid namn Dom Perignon som gjorde det. Medan alla bubbelviner kräver en andra jäsning sker den hos champagnen i flaskan i minst 15 månder medan andra brukar låta sekundärjäsningen ske i stora tankar under en kortare tid.

Den andra skillnaden är i namnet. Det finns nämligen andra viner som framställs med exakt samma metoder som champagnen, exempelvis den Italienska Franciacortan som på menyer ofta kallas ”Metodo Classico” av den anledningen. Även om kvaliteten är minst lika bra, enligt vissa till och med bättre , framställs Franciacorta viner inte i distriktet Champagne i Frankrike. Det är förbjudet att kalla viner som inte kommer från Champagne vid det namnet och vinexperter blir ofta upprörda eller svimfärdiga om annat bubbel kallas för det.

Previous article

Kombinera vin och mat

Next article

Lär dig prova viner