Lär dig prova viner

Du har säkert sett det: glas som snurras runt, sörplande, himlandes med ögon, grimaser och det obligatoriska spottandet. Vinprovningar kan knappas beskrivas som attraktiva, men roliga, det är de.

Om du inte har försökt dig på att prova vin förr kan det vara en god idé att börja med en hemmaprovning, antingen på egen hand eller i sällskap med några vänner.

Välj viner

För att en vinprovning ska vara så effektiv som möjligt är det bra att välja viner som har någonting gemensamt med varandra. Det är inte så givande att jämföra en champagne med ett rött vin, utan försök i stället att plocka ut några viner av samma sort fast kanske i olika priskategorier eller från olika länder.

Smaka av rätt

När du ska prova ett vin bör du både lukta och smaka på det. Är det lätt eller tungt, sött eller kryddigt, lent eller strävt? Ta en mindre mängd i munnen och försök dra in lite luft och låt vinet vila på tungan. Anteckna några olika betyg så att du kan jämföra efteråt.

Innan du provar nästa vin är det viktigt att du rensar munnen från den tidigare smaken. Skölj med lite vatten eller ät ett neutralt kex för att smaklökarna ska vara redo för nästa upplevelse.

Previous article

Champagne – gudarnas dryck

Next article

Myter och berättelser