Myter och berättelser

Grekerna hade en speciell vingud, Dionysos/Bacchus, som fick en egen kult där berusning var en del av de heliga ritualerna. Kulten runt den jovialiske men också oförutsägbara guden blev särskilt populär bland kvinnor som sades bli alldeles vilda när de drack och gav sig på män som de slet i stycken. Det gjorde att Dionysoskulten så småningom blev förbjuden även om guden fortfarande dyrkades.

Hur vinet upptäcktes

Enligt en gammal myt upptäckte Dionysos vinet under en resa i öst. Han blev så förtjust i drycken att han bestämde att skicka druvor till grekerna och bad en fågel att flyga till Grekland med en druvklase. På vägen dit blev dock klasen för tung och fågeln tappade druvorna i havet. Dionysos bad ett lejon att göra jobbet istället. Lejonet började springa med druvklasarna i munnen men på vägen råkade han på en lejoninna, blev kär och stack iväg med henne istället. Till sist bad guden en liten åsna att ta en last druvor på ryggen. Efter flera månader kom åsnan fram och grekerna fick smaka vin för första gången. Sensmoralen från den här berättelsen var enligt de gamla grekerna att människan efter ett glas vin lätt blir som en fågel, efter två modig som ett lejon men efter tre dum som en åsna.

Uttryck och ordstäv

Det var dock inte bara grekerna som hade en stark kulturell relation till vinet. Romarna myntade till exempel många ordspråk till drycken. Det kanske kändaste är In vino veritas som fritt översatt betyder ”i vinet sanningen” och som hänsyftade till hur sanningen kommer fram när en person fått i sig lite för mycket vin.

Previous article

Lär dig prova viner