Om vinet missfärgar dina tänder

Hur gärna du än njuter av ett glas gott vin är det tyvärr så att vin, tillsammans med andra färgade livsmedel, har en tendens att med tiden missfärga våra tänder. Att se till att ha god tandhälsa och regelbundet besöka tandläkaren är en bra grund för att trots allt kunna fortsätta njuta av vinet utan att det påverkar tänderna så negativt.

Proffshjälp och hemmafix

Vi människor har lite olika förutsättningar när det kommer till utseendet på våra tänder. Den naturliga tandfärgen skiljer sig mellan olika personer och det är också individuellt hur benägna vi är att få hål och andra problem. Om du, som många andra, uppskattar vin och god mat är risken att tänderna med tiden trots allt blir missfärgade. Är det dessutom så att du upptäcker ett svart hål i tanden är det definitivt hög tid att göra ett besök hos tandläkaren. Tar du väl hand om dina tänder och regelbundet undersöker dem hos tandvården, finns dock alla möjligheter att du upptäcker eventuella problem i tid och kan ta hand om dem. Det finns dessutom möjlighet att göra tänderna vitare och fräschare, både hos proffsen och hemma. När du väl känner att dina tänder är fräscha och fina är det viktigt att du fortsätter ta hand om dem, även om du fortsätter njuta av vin och annat gott. Skölj munnen med lite vatten efter att du ätit eller druckit något med stark färg, och var noga med tandborstningen. Vill du prova en naturlig variant på tandblekning, så kallad oil pulling, kan du skölja runt en sked ekologisk kokosolja efter att du borstat tänderna. Skölj i 10-20 minuter och spotta sedan ut i en papperskorg eller liknande – inte i handfatet då oljan kan orsaka beläggningar i rören. Det kan vara skönt att snabbt borsta av tänderna igen efter att du använt kokosoljan, då det ger en riktigt uppfräschad känsla plus att tänderna blir lite vitare.

Så även om du upplever att tänderna påverkas och missfärgas av vinet du njuter av, så finns lösningar så att tänderna håller sig fräscha och fina. Ett stort leende med naturligt vita tänder – samtidigt som du smuttar på ett glas rött – är en dröm som är fullt realistisk och möjlig att uppnå.

Previous article

Myter och berättelser

Next article

Vin och hälsa