Vin och hälsa

Många forskare och läkare är överens om att vin kan ha en positiv effekt på vår hälsa. Men det gäller endast om man dricker en hälsosam mängd med vin. Annars kan vin och all annan alkohol ha den motsatta effekten. I det här inlägget har vi valt att fokusera på de positiva effekterna vin kan ha på vår hälsa.

Stress

Att ta ett glas vin i slutet av arbetsdagen eller arbetsveckan hjälper många att komma ner i varv och bli mer avslappnade. Vinet i sig gör inte att dina stressnivåer går ner. Däremot kan vin ha en bedövande effekt. Om du känner dig extremt stressad är det inte alkohol du bör vända dig till i första taget. Det bästa du kan göra då är att utföra avslappningsövningar eller använda dig av en stressboll. Det finns stressbollar i olika färger och former som du kan klämma på när du känner dig stressad. Men annars är det ofarligt att ta ett glas vin om du känner att det hjälper dig att komma ner i varv.

Sömn

Att dricka sig berusad på vin hjälper dig inte mot dina sömnsvårigheter. Alkohol gör att sömnen blir mindre djup och det är vanligt att man vaknar under natten när man har druckit alkohol. Men däremot kan, som vi nämnde tidigare, vin ha en bedövande effekt. Dessutom innehåller vin druvor som i sin tur innehåller sömnhormonet melatonin, vilket gör att vi känner oss mer sömniga av vin. Så med andra ord kan det hjälpa att dricka ett glas vin innan läggdags, men det är inte något läkare skulle rekommendera.

Mindre socker

En bra sak med vin är att det innehåller väldigt lite socker. Särskilt om man jämför vinet med andra drycker som till exempel läsk. Socker är ett stort problem för många eftersom det kan bidra till diabetes och karies i tänderna. En del säger att rött vin är nyttigare för kroppen än vitt vin. Men det råder en del oklarheter kring varför .

Motverkar sjukdomar

En annan fördel med att dricka vin är att det ger skydd mot en hel del sjukdomar. Det har gjorts en hel del forskning på vinets effekt på våra kroppar och man har bland annat kommit fram till att vin kan skydda dig mot både tarmcancer och bröstcancer. Andra sjukdomar vin kan motverka är till exempel demens, leversjukdomar och olika ögonsjukdomar. Dessutom ger vin ett UV-skydd och kan till och med hjälpa till att läka skador vi fått till följd av en stroke och motverkar demens och depression. Men något som är viktigt att komma ihåg är att för mycket vin kan ha motsatt effekt på din hälsa och kan istället orsaka en del sjukdomar. Till exempel leversjukdomar och det kan även ha en negativ effekt på vår fertilitet.

Next article

Bjud på vin som tack