Vinets påverkan på tänderna vid tandblekning

Tandblekning har blivit mer och mer populärt. En anledning till att tandblekning har blivit så populärt är för att många vill ha det vita leendet som syns på reklamaffischer och i Hollywoodfilmer. Att hitta rätt metod för att bleka tänderna kan dock vara en djungel då tandblekning kan utföras med allt från tandblekningskit, som innehåller alla verktyg som behövs för att bleka tänderna själv och som kan passa nybörjare, till tandblekningspenna eller vita remsor som klistras på tänderna. Vissa metoder kräver behandling av tandläkare medan andra kan skötas hemma även av nybörjare.

Det finns även en rad olika huskurer som ska bleka tänderna och kan passa den som är nervös för att använda kemikalier. Dessa huskurer kan göras av vanliga livsmedel och användas själv hemma. De är dock inte vetenskapligt beprövade och ger möjligen inte samma resultat som en professionell tandblekning.

Tanniner ofta boven i dramat

När man väl betalat för och utfört sin tandblekning vill man sköta om tänderna så att de håller sig vita. Vissa livsmedel sägs kunna bidra till missfärgning av tänder, exempelvis cigarretter, kaffe te och vin. Det finns ett korn av sanning i alla rykten. Rött vin ger ofta röda fläckar på tänderna på grund av tanniner och vinets naturliga syra. Det finns dock sätt att undvika missfärgade tänder och ändå kunna njuta av ett gott glas rödvin. Ett sätt är att borsta tänderna innan du dricker vin för att minimera mängden plack som vinet kan fästa sig i. Du ska dock vänta 30 minuter med att borsta tänderna efter att vinet druckits, eftersom tändernas emalj behöver återhämta sig efter vinets syra så att den kan skydda tänderna från skador och missfärgning.

Tanninerna är den mest troliga anledningen till att livsmedel som te, kaffe och vin beskylls för att missfärga tänder. Tanniner är en kemisk förening som finns i alla dessa livsmedel men även i mat, som valnötter, mandlar och mörk choklad. När det gäller vin, och främst rödvin, bidrar tanninerna till att ge styrka och karaktär till vinet. Tanniner finns i alla viner även om rödvin har högre halt på grund av att druvskalen drar längre i röda viner. Man kan dock inte göra något för att minska mängden tanniner i vin, utan det bästa tipset för att undvika att tänderna missfärgas av vin är de som gavs ovan: att borsta tänderna före och efter vinet druckits.