Så väljer du vin till pizzan

Vin och pizza är en perfekt kombination. Det finns dock många olika sorters pizzor och därför kan det ibland vara klurigt att välja vin till pizzan. Nyckeln till en lyckad vin- och pizzakombination är att ta hänsyn till pizzans topping och välja ett vin utifrån det. Här hittar du de bästa vintipsen för några av de vanligaste och populäraste pizzorna.

Italienska rödviner

Ett italienskt rödvin är det bästa valet om du vill vara på den säkra sidan och inte krångla till det för mycket när du väljer vin till pizza. Röda viner av druvsorten sangiovese passar ofta mycket bra till klassiska pizzasorter med tomatsås. Sangiovese är en druva som har en karaktäristisk smak och arom av tomat och örter, vilket passar utmärkt till pizzans tomatsås. En Chianti Classico, som tillverkas av främst sangiovese, är ett klassiskt och prisvärt val till pizza. Hos din pizzeria i Västerås hittar du goda och billiga pizzor som passar ditt italienska rödvin. Pizza Hut tillverkar panpizzor som är världsberömda. De har även tunnare pizzor med surdeg samt den mycket populära varianten ”Cheese Crust” som har en kant fylld med mozzarellaost. Pizza Hut finns i stora delar av landet och erbjuder även hemkörning av pizza i Västerås och i många andra städer. Perfekt när du redan har köpt hem vinet och vill äta en god pizza ihop med det.

Rött vin med sötma till pepperoni

Om du gillar kryddstark pizza, exempelvis klassikern pepperoni, bör du överväga att välja ett rödvin som har en viss sötma. Sötman i vinet kommer att balansera de heta smakerna, vilket ger en ännu bättre smakupplevelse. En amerikansk zinfandel eller ett liknande vin passar mycket bra till pepperonipizza.

Vitt vin med sötma till ananas

Det finns många pizzasorter som har frukt, men den mest berömda är Hawaiipizzan med ananas. Fruktens syrlighet och sötma bör med fördel kombineras med ett vin som har både hög fruktsyra och en viss sötma. Ett vitt vin på druvsorten riesling är ett perfekt val till den här typen av pizza. Druvans skarpa syra ger fräschör även om vinet har en viss sötma, vilket ger en fantastisk mat- och vinupplevelse.

Vitt vin till vit pizza

De senaste åren har vita pizzor blivit populära. En vit pizza har ingen tomatsås som bas. Istället innehåller den ett tjockt lager med ost och ibland någon form av krämigare sås. Eftersom den här typen av pizza saknar syrligheten från tomatsåsen kan du välja ett lättare vin, exempelvis ett vitt vin, med hög fruktsyra som balanserar den feta osten.