Bästa vinet till matkassen

Vilket vin passar bäst till matkassen? Det beror såklart på vilka maträtter som gömmer sig i matkassen. Idag finns det många olika sorters matkassar, inklusive vegetariska och ekologiska. Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på för att hitta det bästa vinet till just din matkasse.

Utgå ifrån innehållet i matkassen

Först och främst bör du utgå från vad det är för rätter som ingår i matkassen. Därför är det första steget att välja en matkasse som passar dig. Hos sverigesmatkassar.se kan du enkelt jämföra och hitta en matkasse som passar ditt behov. Här hittar du en jämförelse av Sveriges populäraste matkassar, inklusive Linas Matkasse, Middagsfrid och HelloFresh. Du hittar även matkassar från stora kedjor som ICA, Mat.se, Coop och Citygross.

Innehållet i matkassen avgör vilket vin som passar. En tumregel är att matcha fylligheten och servera ett kraftigt vin till kraftig mat. Om du däremot ska äta en lättare rätt, kanske en sallad, passar det förmodligen bättre med ett lätt, friskt vitt vin än ett kraftigt rödvin.

Såser och kryddor

Många har hört att kött passar bäst med rött vin och fisk passar bättre med vitt vin. Det stämmer delvis, men det finns mycket mer att tänka på när du matchar mat och vin. Framför allt är såser och kryddor oftast viktigare än proteinet. Om du äter pasta spelar såsen stor roll eftersom det är här både smak, syra och fett finns. Om du äter kryddstark mat, exempelvis tacos eller chili, är det bäst att undvika sträva rödviner eftersom de får maten att upplevas som ännu starkare. Istället är det bättre att välja ett friskt vitt vin med en viss sötma, exempelvis en riesling.

Välj ett vin du gillar

Sist, men inte minst, är det viktigt att välja ett vin som du gillar. Precis som när du väljer matkasse utifrån dina preferenser så bör du välja vin som du kommer att tycka om. Om du inte gillar söta vita viner så spelar det ingen roll att det är den bästa matchningen till maten. Om du däremot väljer en flaska som du tycker mycket om så kommer det med största sannolikhet bli gott till maten du lagar. Om du är osäker på vad du gillar kan du välja ett italienskt vin eftersom det verkar vara det som går hem hos svenskar enligt försäljningsstatistiken över de mest sålda vinerna.

Previous article

Att handla vin online