Att handla vin online

Systembolaget har länge varit en självklar del av den svenska alkoholkonsumtionen. Många har bilden av alkoholmonopolet som något specifikt svenskt, men detta är en sanning med modifikation. Både det att det skulle vara unikt för Sverige, och det att Sverige ens skulle ha ett strikt alkoholmonopol. Sedan 2007 går det nämligen alldeles utmärkt att handla vin online.

Internet är fyllt av aktörer som erbjuder vin för hemleverans. Du som vill kasta dig in i en spännande värld av vinlådor och prenumerationserbjudanden gör dock klokt i att se till att din leverantör tar hand om den trassliga alkoholskatten. Handlar du från utländska aktörer faller ansvaret för att betala den svenska alkoholskatten på dig som konsument. Det slipper du om du vänder dig till vinoteket.se eller någon annan svensk leverantör.

Tullverkets hållning kring detta med alkoholskatten är nämligen mycket strikt. Inte nog med att de kan ålägga dig både beskattning och straffavgift, de har också möjlighet att beslagta din beställning. Och händer det, så är det din uppgift att komma och hämta ut paketet hos Tullverket. Även om du beställt vin till Pajala som fastnat i tullen i Malmö.

Fler fördelar med att köpa vin online

De verkligt vinintresserade märker snabbt att Systembolaget trots alla sina fördelar, lider av ett något begränsat utbud i vissa kategorier. Även om det är trevligt att kunna välja mellan tio olika amarone skulle det kanske vara kul att vidga sina vyer lite med något sicilianskt. Och där finns i princip ingenting i utbudet. Hos onlinehandeln, däremot, finns en hel del som Systembolaget inte har tagit in. Så även du som uppskattar ditt lokala Systembolag har anledning att blicka ut över internet för att göra vissa kompletterande köp.

Att handla sitt vin online är också ett sätt att göra sig fri från ett av vardagens kanske allra sista fysiska måsten. I princip allt i ditt liv kan göras på distans, inte minst har det visat sig under det senaste årets liv med coronapandemin som en ständig följeslagare till oss alla. Vi har helt enkelt vant oss vid att kunna få allt vi behöver hemlevererat, och kanske var det många äldre och andra riskgrupper som drog en lättnadens suck när de insåg att de inte behövde försaka vinglaset till maten bara för att det inte var rimligt att gå och ställa sig i Systembolagets kö.

Och skänk en extra tanke till onlinehandlarna inför storhelger. Att TV och tidningar ser humorn i att rapportera från årets midsommarkö utanför Systembolaget är förståeligt, men att behöva stå i den där kön är inte kul för någon. Med lite framförhållning gällande leveranstider kan du få vinet direkt till midsommarstången istället för att köa dig stel som en pinne utanför bolaget.

Previous article

Kombinera pasta med vin

Next article

Bästa vinet till matkassen