Kombinera pasta med vin

Det finns knappast någon kombination som är mer klassisk än pasta och rödvin. Det finns oändliga varianter av pasta och dessa kan alltid kombineras med ett trevligt vin. I Sverige älskar vi spagetti och köttfärssås, vilket inte sällan hamnar i topp när den bästa vardagsrätten ska utses. Men hur ska man egentligen tänka när man ska välja ett vin till pasta? Finns det viner som gör sig extra bra till just pasta? Mycket handlar egentligen om vilka tillbehör du har i din pasta och vad du själv tycker om.

Pastan är som ett tomt blad

Det finns många italienska viner som passar bra till pasta men i övrigt är pastan lite som en tom pappersduk. För det är främst såsen och andra livsmedel som bestämmer vilket vin som passar. Det går alltså att kombinera alla sorters viner till pasta så länge du kombinerar med rätt ingredienser. Normalt brukar man säga att pasta med kött bör kombineras med ett rött vin och pasta med skaldjur till ett vitt vin.

Detta ska du tänka på

Du bör inte bara välja vin efter ingredienserna utan även efter tillfället i stort. Ska du äta pastarätten till vardags eller handlar det om ett lite mer speciellt tillfälle? Om du ska fira något är det läge att satsa på ett lite finare vin som verkligen höjer pastarätten ytterligare en nivå. En grundregel är att välja ett lätt vin till lätta rätter och ett kraftigt vin till tyngre rätter.

Fullkornspasta med vitt vin

Om du vill byta ut din vanliga pasta mot ett lite hälsosammare alternativ finns fullkornspasta i olika former. Barilla är ett välkänt pastamärke som tillverkar flera goda pastasorter. För att pastan ska smaka så bra som möjligt är det lika viktigt att välja en pasta av god kvalitet och ett gott vin. Barillas fullkornspasta är gjort av 100 % fullkorn, vilket är bra för tarmfloran och din allmänna hälsa. Du kan välja att kombinera fullkornspastan med en härlig skaldjursmix, lite vitlök, tomater, olivolja och vitt vin. Ta gärna samma vin till maten och i glaset. Tänk på att en pasta med skaldjur ska serveras så snabbt som möjligt för att få den bästa smakupplevelsen.

Glöm inte bort att det finns alkoholfria alternativ

Vin är alltid en god dryck till pasta men det kanske finns tillfällen då du inte vill dricka alkohol. Idag finns det väldigt många alkoholfria viner som smakar minst lika bra som de med alkohol, speciellt när det kommer till vita viner. Dessa fungerar som ett utmärkt alternativ om du vill servera vin till en trevlig vardagspasta. Om du vill kan du även satsa på ett mousserande vin som gör sig bra till vissa pastasorter. Det gör sig riktigt bra till pasta som innehåller fisk och skaldjur. Testa dig fram och var inte rädd för att prova nya sorter.

Next article

Att handla vin online