Allt om lagring och hantering av vin

Vin kan vara fantastiskt gott till en köttbit, fisk eller vegetarisk och ibland även att bara dricka ett glas som det är. Vin finns i många olika sorter och märken både som rött vin, rosé eller vitt. En del viner går inte att lagra, medan andra kan lagras i år och bli allt godare med tiden.

Vinsorter som bara blir bättre med åren

Viner kan lagras i upp till hela 50-års tid om man lagrar vinet i rätt förhållanden. När det kommer till rödviner finns det en hel del bra rödviner som går att lagra och är inte förhållandevis dyrare än viner som inte går att lagra. Man kan räkna med att betala runt 99 kr för det billigaste lagringsbara rödvinet, men även upp till 500 kr. Rödvin är mycket gott till kött och grillat och ska man lyxa till det ordentligt, kan man unna sig en flaska Cabernet Sauvignon eller en flaska Bordeaux. När man dricker vin eller annan dryck som kaffe eller te, kan tänderna efter ett tag bli missfärgade. Då kan man unna sig en effektiv tandblekning hemma för ett snyggt vitt leende igen! Vita viner går också utmärkt att lagra och då finns det bra tips på vita men även röda viner att lagra som bara blir bättre med åren.

Vinkyl eller vinlagringsskåp?

Att ha möjlighet att kunna ha en vinkällare kan vara få förunnat, men till vin som går att lagra, kan man även köpa smarta skåp för ändamålet. Det är en viss skillnad på vinlagringsskåp och vinkyl som kan vara bra att känna till. Ett vinlagringsskåp kan kosta en del, men väl värt slantarna och man vill lagra sina kanske dyrbara vinsorter och inte har tillgång till en vinkällare. Ett vinlagringsskåp är anpassat att hålla 12 grader, medan en vinkyl har mer funktioner som att kyla vinet till serveringen och till rätt grader. Det finns många anledningar till att lagra vin och behöver inte alltid vara så besvärligt som man tror. Ett knep som faktiskt fungerar är att lagra vin i hemmagarderoben! I garderoben är det mörkt och kravet på just 12 grader är inget måste, i alla fall inte om man köper ett vin som är lite av den billigare och lagringsbara sorten. Vin som lagras är väl värt att avnjuta vid kanske speciella tillfällen och till den fina middagsbjudningen!

Next article

Kombinera pasta med vin