Passande viner till maträtter och efterrätter

Vin produceras över hela världen och det finns många olika märken och smaker av rött vin, vitt vin och rosévin att välja på. När man ska ha en middagsbjudning och vill bjuda på vin till maten finns det viner som passar bra till varierande maträtter med olika typer att kött, fågel eller fisk.

Goda viner till rött kött eller ett avkopplande spabad

Rött kött kan vara allt från en härlig och saftig skiva entrecote, oxfilé, biff med kappa, till kalvkött eller lammkött och viltkött. De viner som passar till rött är först och främst röda viner. Bjuder man på middag med viltkött kan ett italienskt rödvin som Fonterutoli med körsbärssmak och kryddiga toner passa bra. En oxfilé eller entrecote passar perfekt tillsammans med Proemio , ett rött vin från Argentina med fruktiga toner av hallon och björnbär. Lammkött på middagsbordet går perfekt ihop med Marqués de Cáceres Crianza , ett spanskt riojavin med en balanserad, kryddig smak och inslag av plommon och vanilj. Det möra kalvköttet gör sig bra tillsammans med rödviner som har Pinot Noir-druvan. Det kan vara till exempel ett franskt vin av typen Bordeaux, eller ett italienskt vin från Toscana. Ett smakrikt rödvin kan också vara riktigt gott att avnjuta när man har lite egentid och när man förtjänar att koppla av. Då ska man unna sig att skaffa ett spabad av hög kvalitet där man kan dricka ett glas rödvin och bara rå om sig själv.

Vita viner och roséviner till mat

Vita viner brukar generellt passa bra till skaldjur, fisk och det ljusa fläskköttet. Några perfekta tips på goda vita viner för skaldjursälskaren är bland annat Leth Grüner Veltliner från Österrike, Leitz Eins Zwei Dry Riesling från Tyskland, Alvarinho Contacto från Portugal, Rio Claro Sauvignon Blanc från Chile, eller till exempel Côtes du Jura Chardonnay från Frankrike. Fågel och fläsk som är lite lättare typ av kött eller vitt kött går i många fall bra ihop både med vita och röda viner. Ett vin som är utmärkt till lite mer kryddstark mat med hetta är rosévin. Det kan också vara användbart med tips på mat som passar med rosévin till en fin middagsbjudning. Rosévin går utmärkt ihop även med fisk i alla former särskilt grillad fisk, skaldjur, sallader, grillade grönsaker eller en smakrik charkbricka.

En middagsbjudning är inte komplett utan en god efterrätt! Då passar det med tips på viner till dessert för en lyckad bjudning! En grundregel är att vinet alltid ska vara en aning sötare än själva efterrätten. Några riktigt goda dessertviner är bland annat Moulin Touchais 1998 från Frankrike, Stockholm Wine Importers Château Menota 2009 från Frankrike, Château Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2007 eller Nederburg Noble Late Harvest från Sydafrika. Även vanliga vita viner går utmärkt så länge de är av sötare karaktär.