Rätt tilltugg till vinet

Ett glas vin smakar fint i många sammanhang, inte minst i samband med en härlig måltid. Oavsett om det handlar om rött, vitt eller rosévin är den druviga drycken en njutning som tilltalar många runt om i världen. Vinintresset är högst internationellt och det är en av anledningarna till att just vin är en spännande dryck. Självklart fungerar det utmärkt att avnjuta ett glas vin precis som det är utan något tilltugg, men ofta är det både gott och trevligt att ha något att äta till. Vad skulle då det vara? Här nedan ger vi tips på vad som passar till ett glas vin, där exempelvis knäckebröd är ett passande svenskt alternativ.

Allt passar inte till vin

Dock kanske vi ska börja med ett varningens ord för vad du inte ska äta till ditt vin. Se upp med vissa sötsaker, beroende på vad för vin du dricker. Ett glas rött passar exempelvis inte särskilt bra ihop med godis; kombinationen fungerar helt enkelt inte särskilt bra och det känns i det närmaste som ett slöseri på gott vin. Om du måste, välj i så fall ett sötare vin – exempelvis ett dessertvin som gör sig bättre tillsammans med det söta tilltugget.

En svensk klassiker

Det finns några riktiga klassiker att välja till din dryck, exempelvis oliver i olika varianter. Ost och kex är också mycket populärt, där kombinationen av aromatisk ost skapar spännande smaker tillsammans med druvan. Vanliga salta kex kan dock bli tjatigt och tråkigt. Satsa istället på knäckebröd, som fungerar alldeles utmärkt i sammanhanget. Knäckebröd ger en härlig konsistens tillsammans med den mjuka ostbiten och är en fest för gommen. Dessutom är det enkelt att variera knäckebrödet, eftersom det finns så många olika varianter att välja bland. Välj antingen en sort med råg, havre, chia eller sesam – allt efter eget tycke och smak. Varför inte skaffa flera olika sorter för att variera upplevelsen?

Knäckebrödet kan med fördel kombineras med ett snackssortiment såsom chips eller en nötblandning. Tänk dock på att inte välja något som tar för mycket smak från ditt vin; satsa på en vinnande kombination.

Previous article

Dricka alkohol på dejt

Next article

Vin som intresse