Framställning och kvalitet
Det finns ett större utbud på viner än någonsin. För konsumenten är valmöjligheterna mycket varierade vad gäller årgångar, priser, ursprungsländer och druvor och det finns olika viner för varje tillfälle. Vilket vin du föredrar beror naturligtvis på din personliga smak men det finns även en hel del avgörande faktorer som påverkar vinets kvalitet och anseende.
Enligt webbtidningen BKWineMagazine är världens vinproduktion på topp och intresset för vin är starkare än någonsin. För dig som gillar vin men inte har någon större koll på hur det tillverkas och hur kvaliteten avgörs kommer här en liten presentation.
Olika framställningsmetoder
Sedan den tidigaste vinproduktionen startades har grundprincipen för framställningen alltid varit mer eller mindre den samma. Druvorna skördas när de uppnått den perfekta mogenheten, krossas till en massa, fermenteras, silas och tappas upp i kärl. Det är också viktigt att vinet får mogna efter tappningen och beroende på sort kan det ta allt från några månader till flera år innan det är redo att drickas. Det är något av en myt att viner ska ligga i källaren i flera årtionden men det finns specifika sorter som är lämpade för det.
Med teknologins utveckling har framställningsmetoderna förfinats och blivit allt mer effektiva. Där folk en gång i tiden stod och trampade druvor i stora kar och tunnor sker det idag med automatik i fabriker och avancerad mätningsutrustning låter den moderna vinproducenten ta reda på temperatur, sockerhalt och surhet med större exakthet. För att ett vin ska hamna i den högsta kvalitetskategorin krävs att flera kriterier uppfylls och medan vissa, som skötseln av druvorna och framställningens effektivitet, är upp till producenten, så påverkas vinkvaliteten även av väderleken. Om en sommar varit mycket torr och varm mognar druvorna snabbare och sockerhalten blir högre, vilket ger en annan smak och kvalitet än om vädret varit blött och kyligt.
Beroende på vilket slags vin som ska framställas tillämpas även specifika framställningsmetoder för att påverka saker som färgen, alkoholstyrkan och aromen. Till skillnad från vad många tror kan till exempel vita viner göras från både gröna och blåa druvor, men för att ett vin ska bli vitt tas skalmassan bort efter att druvorna krossas. Ska vinet bli mousserande krävs en andra fermentering, vilken sker efter att det tappats upp på flaska.